Tutorial : Check Berat Blog Anda!

by - 15:28:00

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 

 "Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang”

Assalamualaikum dan selamat petang,

Hari ni aku nak kongsi sikit ilmu mengenai berat blog. Jangan ingat manusia je kena timbang berat malah blog pon kena timbang berat oi. Ekceli, aku tau ramai yang akan close cepat je tab tu kalau terlalu lambat dan aku mungkin salah seorang nya. Lagi lagi bila wifi tu mula bergerak seperti spesis siput T-T



Haa aku check berat blog dekat sini. Tapi aku tak pasti berat blog aku berapa, tapi berdasarkan masa yang diambil untuk loading adalah sebanyak 11.82 saat dan aku rasa dalam kategori ringgan lagi laa kot kan. Dekat mana nak buka? Nah klik [DISINI] Lepastu pastekan link blog awak semua, dan tunggu untuk loading dan ianya akan terpapar seperti di atas. Jadi, berapa saat kan blog anda untuk loading? Ayoh share dengan aisyhah! :P

Aisyhah juga nak share tips tips untuk meringgan kan blog. Antaranya ialah :-

  • Kurangkan bilangan post da salam satu page. Kalau blog aku, aku gemarkan letak 2 post dalam satu page. Macam mana? Buka dashboard kemudian ke layout dan cari post dan tukarkan kepada bilangan post 2-5 sahaja.
  • Buang widget yang tak diperlukan. Contohnya, dulu kita banyak sangat widget so apa kata kita buang ja. Macam widget clock, rasanya tak perlu sebab kat bawah screen laptop pon dah ada jam. So kalau terlalu banyak widget akan menyebabkan blog terlalu berat dan besar kemungkinan orang akan close tab je.
Ha tu ja kot pandangan ecah. Harap dapat membantu kalian semua yee :p

Lots of love ecahh,

You May Also Like

16 Comments

  1. 20.49 seconds..agak berat sebab mungkin akak letak banyak banner iklan la ecah..

    ReplyDelete
  2. ain punya 15.79 sec .
    lepas ni tau lah apa yang ak diubah.
    terima kasih berkongsi
    :)

    ReplyDelete
  3. yay qila 10.28 muahahahahahaha qila menang!!!
    yas :P

    ReplyDelete
  4. Lama dah ni tak check berat blog. Thanks for this entry!

    ReplyDelete
  5. http://impianacikyaanie.blogspot.my/

    24.28 wuu

    ReplyDelete
  6. dah lama tak cek berat blog, sekarang 9.7s hehe thank you share :)

    ReplyDelete
  7. 8.15 saat yeay :D Ada buat entry pasal ni, dah creditkan kepada akak :D Thanks for sharing sis :)

    ReplyDelete
  8. T.T ni yg nak nangis ni... dah tak tau nak buang apa.

    ReplyDelete
  9. Maaf adminblog mintak tolong tukarkan website lame i yang nursyazwinas.blogspot.my ke awintaylor.blogspot.my :)

    *sori susahkan admin :(

    ReplyDelete
  10. alhamdulillah blog scya ringan seringan tuannya >.<

    ReplyDelete
  11. baru je nk cek berat.. 11.23 tp mcm lambat je nk kua full

    ReplyDelete