Tutorial : Cara letak lagu di blog dari youtube

by - 18:32:00

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 

 "Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang”

Assalamualaikum dan selamat petang,

Petang ni rasa nak buat tutorial. Dah lama rasa tak buat tutorial. Kita buat tutorial tak rugi pon, kalau kita lupa boleh rujuk balik. Kan? Sebab tak semua benda kita boleh ingat, lagi lagi aku nak cecah umur 20-an dah. Aku akan fikir benda yang penting je nanti. Kehkhekh.

*Di bahagian atas sebelah kiri ada lagu, macam tu la tutorial yang Aisyhah buatkan*

Okay back to title, aku nak ajaq hangpa (loqhat perlis kuaq dah baq hang) letak lagu dekat blog sendiri dari utube. Kalau yang dah tau tu takpa, untuk yang belum tahu dan yang baru berdunia blog, boleh la kot nak guna kan.

BAHAGIAN PERTAMA

Ini adalah stepnya :-

  • Bukak dashboard dan pilih layout.
  • Pilih add gadjet dan pilih baris kedua iaitu HTML
  • Copy code di bawah dan paste
  • Dah paste bolehla save.
<div style="position: fixed; top: 10px; left: 5px;">
<iframe width="15" height="10" src="https://www.youtube.com/embed/2gsuHMkFnyQ?rel=0&amp;autoplay=1&amp"></iframe>
<font color=#000000> > Pause Here </font><br /></div>

Warna merah : Link dari youtube
Warna Hijau  : Boleh tukar apa apa yang korang rasa okay.

BAHAGIAN KEDUA

Macam mana nak amik dari youtube??
  • Buka youtube. Pilih memana lagu.
  • Pilih Share. Kemudian Embed. Dan copy code seperti di bawah.

  • Bila dah dapat code, boleh paste seperti tutorial di atas bahagian pertama tu..

Goodluck semua. Semoga bermanfaat buat semua ;)

Lots of love ecahh,

You May Also Like

5 Comments

  1. moga membantu newbie kan gf kwangso..hikhikhik..

    ReplyDelete
  2. hehe akak nak try lah, hr tu dah cuba melalui tutorial lyssa..tp tak dpt haha nak try lg lah..

    ReplyDelete
  3. Kalau nak ambik terus dari kotak url pun boleh.

    ReplyDelete