Tutorial : Buang Broken Link

by - 12:04:00

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 

 "Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang”

Assalamualaikum dan selamat pagi,

Semalam hangat diperkatakan bahawa jumlah follower semakin berkurang dan termasuklah blog aku sendiri. Inilah kali pertama aku alami, dan aku rasa alamak apa dah jadi! And then aku tengok lah pakat pakat dok menghupdate dan aku baca satu persatu. Fuhh, ingat blog aku ja! Nevermind, semalam aku terjumpa cara cara nak buang broken link [rujuk sini] <-- ikut cara diblog adikni ye ^_^

Link untuk check broken link [sini]

Ada tak yang tak tau? Sama la kita tak pernah nak tau broken link! Semalam terbaca entry tu terdetik nak buang, fuh memang banyak ceq oi! Yelah, dari tingkatan tiga aku tak pernah nak buang, mau nya tak berderet mak ai. Kebanyakkan broken link di blog aku cuma, blogger dah delete blognya atau exchangelink. So aku amik jalan pintas, buang semua entry yang ada broken link. Sebab aku malas nak buat sesatu. Lagipon entry yang broken link tu kebanyakkan giveaway yang aku buat masa memuda dulu! hahahhaa!


Tadaaaaa!ni lah broken link aku, ada 111 kot~~

Ada yang tanya broken link tu apa. Apa yang aku faham dari pemerhatian la kan, blog yang dah delete akaun atau change their link. Sebab masalah aku hanya code "404" yang bermaksud blog not found. Maaf kalau aku silap, tapi apa yang aku faham macam tu la. Hihihi. Jom kita buang sampai jadi zero.

Macam mana nak buang? Aku first macam tu juga la. Aku try and error dan tanya adik karimah, dan aku amik keputusan untuk buang entry giveaway yang pernah aku anjurkan dan entry yang mengalami broken link dan mendelete comment blogger yang menyebabkan broken link tu. Jom semua bersihkan. Hihihi.



Tadaaaaa!Blog aku dah bebas daripada broken link! Nanti kita kena selalu check ya supaya tak banyak nak buang. Hahahahah! 

Lepasni rasa nak delete entry yang aku rasa tak berfaedah lengsung! Biar kali ni ada entry tersusun dan entry yang dah matang gitu. Jom!! Misi buang broken link dan buang entry yang tak penting! Chaiyok chaiyok! Jom rerajin diri untuk jaga blog kita!! Goodluck!!

Lots of love ecahh, 

You May Also Like

9 Comments

  1. salam ecah kak punt tak pernah tahu , heheh terkial kila baca kat blog adik karimah td, tgk ecah update faham dah heheh terima kasih

    ReplyDelete
  2. Masih kurang faham pasal broken link ni. Maksudnya user yg dah delete blog eh?

    ReplyDelete
  3. @leya yeolly Leya, yang tu ecah tak pasti. Tapi based on blog ecah mmg blogger tu dah delete akaun atau tukar link. Sebab code blog ecah yg eror tu 404 yang bermaksud not found :)

    ReplyDelete
  4. Yeay dah zero! :D Hahaha. Saya ambil keputusan untuk delete backlink, sayang nak delete entry T^T hahaha :D

    ReplyDelete
  5. Hahaha... puas baca banyak kali mengenai broken link. Nasib baik faham, akak pun dah mula buang sikit-sikit entry tak berfaedah. Rindunya nak blogwalking! ;)

    ReplyDelete
  6. Clean dan clear ya...
    Akak rag ecah
    http://perducinta.blogspot.my/2015/12/buku-fixi-giveaway-by-yaya.html

    ReplyDelete
  7. Nak tanya, kalau followers list x jadi macam mana nak buat yea..
    sedih bila jadi mcm tu

    ReplyDelete
  8. I never realised that I got hundreds of broken links in my blog

    ReplyDelete