Ke form six ke kita?

by - 09:08:00

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 

 "Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang”

InsyaAllah kalau ditetapkan takdir akan ku terima ianya setabah hatiku. Beginilah jadinya kalau result tidak menjadi pujaan hati di mana mana universiti. Akhirnya tercampak nya aku di Form six. Oppps! Jangan pandang sinis pada form six. 

Masyrakat sekarang ni terlalu sangat katak di bawah tempurung. Yee sebelum aku mendaftar kan diri,memang aku berfikiran seperti mereka jugak. Tapi alhamdulilah,apabila nasihat kaunseling,nasihat cikgu cikgu,dan maklumat melalui media massa,aku tahu menahu sikit pasal form six. Tiada kehidupan yang tiada cabaran. Tiada manis kalau tiada pahitnya.

Sesi orentasi selama dua minggu. Lamakan? Orentasi ni termasuk dengan persediaan hari guru. Lower six take over semua dengan pengawas. Walaupun ini hanya pertama kali,aku mengadili event macam ni,tapi ini semua satu pengalaman yang takkan ku lupakan. Kerana satu hasrat,kerana satu semangat Alhamdulilah semua ini dapat dilancarkan dan sudah pasti matlamat kami adalah untuk mengembirakan cikgu pada hari tu. Alhamdulilah :')

Ohh ramai kan tertanya tanya apa tema tahun ni. Maseg masuk di instagram,facebook,wechat,Wasap. Hehehe. Mesti dah tengok heh dayang dayang memakai flower crown.Okay kali ni aku jeles! Aku cadang,orang lain pakai. Hahaha. Flower crown tu jadi hasil tangan anna dengan aku. Hihihi. Kan aku dah cakap aku ni membawa virus. Sekadang lower six tengah menggilakan monopod -_-

Tema tahun ni adalah zaman dedula semasa hang jebat,hang tuah tu. Muehahha.Hasil ni tercetus oleh minda minda lower six. Apabila bergabung begini lah jadinya. Alhamdulilah. Semua persembahan ni menarik hati cikgu cikgu di sekolah. And aku mendapat feedback yang sangat baik. Alhamdulilah :')

And,back to title. Form six sekarang dah lain. Aku rasa seperti cikgu cikgu praktikal. Kahkah. Yelah,pergi sekolah berbaju kurung berwarna warni,bertudung dan beg sandang tepi. Fulamak! Tipu kalau tak malu,nyaris nyaris di kata cikgu praktikal ^_^ Ihihihikss. Untuk ujian SPTM pula,dilakukan setiap semm. Kalau dulu stpm hujung sekali baru exam,sekarang ikut sem. Kalau habis sem 1,buku sem 1 dah boleh buang. Sebab memang tak guna. Dengan cara ni,sistem ni memudahkan kita. Tapi agak masa padat. 

 Masih malu ke sekolah ke ha? Malu baju sekolah lagi? Cuba berfikiran panjang. Memang orang kata form six ni susah. Ingat semakin tinggi status,semakin tinggi kita kena belajar. Hargai apa yang ada. Lastly,kehidupan ni kita tak boleh memilih sangat. InsyaAllah kalau  form six ni jodoh aku,aku akan kekal :') InsyaAllah. Ke cikgu ke kita? Oneday :)

Lots of love ecahh,

You May Also Like

15 Comments

  1. good luck cacahhh :* zaman dedula ke zaman dedulu cacah ??? hehehe

    ReplyDelete
  2. kira okey la tu masuk form 6, better educated than fifi yang tak masuk mana-mana ni :D

    ReplyDelete
  3. Good luck kak untuk semua. Form six pon bagus rasanya.. :D

    ReplyDelete
  4. ecah ! all the best okay !
    ya know what? mmg ramai yang pandang rendah kat form six. maybe sebab dorang tak tahu stpm exam paling susah kat asia ~.~''
    lagipun, nnti nak sambung degree, memang dia akan utamakan student stpm .

    ReplyDelete
  5. yeayy high five! kite pun masuk form 6 :3

    ReplyDelete
  6. Alah, xpe je kan cacah. Takmo sedih tau. Goodluck cacah.

    ReplyDelete
  7. All the best! Well jangan risau, rezeki ni aturan Tuhan ;)

    ReplyDelete
  8. good luck.. akak dulu pun form six. Form six besttt. =)

    ReplyDelete
  9. Alhamdulillah..tahniah ecah..dpt ke tingkatan 6..giatkan usaha ye..fokus..fokus..fokus..

    ReplyDelete
  10. sama la kita! sy tak mne2 tawaran ipta.. yg dpt just poly-tech mara course TESL.. tapi sy lebih memilih form6. wish u all the best dear :)

    ReplyDelete
  11. kat mana2 pun belajar buat yg terbaik ye. (:

    congrats <3

    ReplyDelete
  12. it's ok cah. form 6 skrg dh hebat setaraf u dh :)
    gud lak yg penting usaha kita

    ReplyDelete
  13. lower six kat sekolah saya tak berapa nak hensem hahaha.

    maaf sebab komen tadak kena mengena dengan apa yang sedang dibincangkan hehehe >.<

    ReplyDelete
  14. all the best..skrg ni sistem form 6 pun dah diupgrade right..so it doesn't matter where u will be studying, as long as u have the determination to go for the next level.. :)

    ReplyDelete
  15. just like the comment above, the place where you study doesn't matter, what matter now is you.

    Ganbatte!

    ReplyDelete