Tutorial Mengubah font di blog short stack

by - 21:22:00

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 

 "Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang”

Assalamualaikum dan selamat malam,

Malam ni aku nak share tutorial mengenai font di blog. Ada tanya, aku pakai font apa, sebenarnya fontnya nama "short stack". Kalau korang tukar gitu jaa blog kita takleh nak detact, sebab kena guna google fonts. Nak tau macam mana? Meh ikut tutorial di bawah yaa :

STEP PERTAMA :
  • Buka link ni [sini] dan pilih font yang mana suka (Kalau nak short stack tulis di tempat search di sebelah kiri ya)
  • Selepas tu klik Add to collection (Nombor 1, biru) seperti di bawah 
  • Klik pulak di (Nombor2, merah)
  • Bila korang dah tekan, akan ke satu page, korang scroll ke bawah dan akan jumpa seperti di bawah
  • Copy code tu, dan tolong tambah "/" sebelum ">" . Macam mana eh? Maksudnya ni akan jadi seperti di bawah.
<link href='https://fonts.googleapis.com/css?family=Short+Stack' rel='stylesheet' type='text/css'/>

  •  Lepastu korang search code ni di html ya "</head>"
  • Paste code yang dah cari tadi di atas nya
  • Dah siap! Save tau. 
STEP KEDUA ;
  • Cari code di mana anda nak tukar font, sama ada di sidebar ataupun di post.
  • Then tukar font tu kepada yang ini 
font:12.5px Short Stack;
Nanti preview dan save, dan korang punya blog dah berubah font! Yeay, Ingat pemilihan font sangat penting tau. Pilih font yang senang untuk baca dan memudahkan. Salah satunya adalah penggunaan font short stack, cantik, senang baca dan kemas. Macam mana? Menjadi tak? Hehehhe!

Lots of love ecahh,

You May Also Like

7 Comments

  1. salam kod untuk post apa ek?
    akak buat jadi kat sidebar je ,

    ReplyDelete
  2. Setuju...kemas,cantik dan mudah dibaca...

    ReplyDelete
  3. waaahh daebak lah ecah. thanks anyway :D :D

    ReplyDelete
  4. henpon kita pun pakai font ni. hehe sbb comel sgt!

    ReplyDelete
  5. tolong saya. Saya try tak jadi. Tolongg...

    ReplyDelete