Petua Dan Doa Semasa Belajar

by - 21:20:00

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 

 "Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang”

Asslamualaikum dan selamat malam,

Harini aku nak share sikit mengenai tips tips semasa belajar yang aku amalkan dan melalui pengetahuan aku. Sebab, sepanjang blogwalking ramai lagi yang digelar student sama ada di sekolah mahupun di universiti. Semua ni berdasarkan pengalaman sebagai student, tak salah share kan? Wiwiwiwi.

Sebelum Belajar :

  • Berdoa dan betul kan niat belajar
  • Tarik nafas - Oksigen akan sampai ke seluruh badan dan akan hantar ke otak, kesannya kita akan lebih bertenaga dan tenang.
  • Cara duduk - Duduk mengikut posisi yang betul, jangan baring. Sebab akan menyebabkan kita tertidur dan sebagainya. Duduk atas kerusi lagi molek untuk belajar.
  • Tentukan tajuk untuk belajar - Tetapkan tajuk tajuk tertentu sahaja yang hendak di baca mengikut masa yang sesuai.
  • Tentukan jumlah muka surat atau bab yang hendak di baca, bak kata orang target itu perlu.
  • Tentukan tempoh masa - berapa lama hendak baca.
Semasa Belajar :
  • Tunjuk dengan jari - seperti mengaji Al-Quran. Yang ni aku pernah google dan dia suggest untuk buat. Mungkin lebih afdal.
  • Fahamkan sesuatu subjek dan bayangkan - Otak akan sentiasa aktif. Contohnya pergerakkan oksigent di dalam tubuh kita, dari mana ianya masuk dan keluar, melalui injap apa dan sebagainya. 
  • Selang selikan dengan rehat - Rehat sangat penting untuk ulang kaji. Setiap 30 minit berehat lah lebih kurang 5 minit. Air kosong sangat penting, minumlah selalu untuk mencergaskan otak, dan lakukan senaman ringgan seperti  regangan otot.
Rasanya tu ja kot tips tips atau panduan yang boleh aku share yang mana aku pernah amalkan. Sesama kita ubahkan diri untuk menjadi student yang rajin! Hiphip, ingat pemakanan juga memainkan peranan yang penting ^_^ berharap info yang berguna yaaa. 
Kita akan dapat hasil berdasarkan usaha yang kita lakukan. Kalau usaha banyak, dapat pon banyak, lau usaha sikit kita dapat sikit kan. 

Lots of love ecahh,

You May Also Like

10 Comments

  1. Sebaiknya ambil wuduk sebelum belajar. Masa buat nota, buat peta minda. Lagi seronok & cepat ingat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yaa tips ni pon lagi mujarab dan lebih afdal. Ecah setuju sgt hehe!

      Delete
  2. Thanks for the tips!(/^▽^)/

    ReplyDelete
  3. baru je nak post ala ala ceni ahahhahahahah thank u echa i rlly need this :((((

    ReplyDelete
  4. good sharing! dulu wktu tgh figth dgn spm, selalu jgk buat tips mcm di atas. hihi. tp kdg lain org, lain tipsnya. kan? tapi bab selang seli dgn rehat tu payah. hahah sbb kdg2 rehat ja bykk. study ciput. XD

    ReplyDelete
  5. good sharing!! thankyou awak :)

    ReplyDelete
  6. Nak lagi fresh amek wuduk sebelum buka buku. ;) Tq for sharing!

    ReplyDelete
  7. good tips.
    ^_^
    all the best utk kita semua <3

    ReplyDelete
  8. Rehat antara study tu penting! Dulu saya selalu study sampai tersengguk sengguk haha

    ReplyDelete
  9. nice tips <3 cha dah la penyegan gila hahaha

    ReplyDelete